fbpx

Billede: Jette Bogh (tv.) og Claus Berntsen (th.) har takket være moderne velfærdsteknologi fået en masse frihed tilbage i livet.

 

Claus Berntsen er hjerneskadet og har afasi.

Han bruger DoMyDay til at få læst vigtige beskeder højt, blive mindet om gøremål og tage billeder. Med den tør han og konen Jette tage på ferie igen.

 I 2015 var Claus Berntsen på Vejlefjord Rehabilitering for anden gang. Denne gang havde han det værre end den første. Claus fik udleveret et skema, som han grundet sin hjerneskade ikke selv kunne læse. Han vidste ikke, hvornår han skulle hvad.

Derfor var det et held, at Claus tidligere på året havde fået sit nye hjælpemiddel; DoMyDay. Den kunne læse skemaet op for ham og fortælle, hvornår der var genoptræning, middag og fritime.

Den hjælper også Claus i den almindelige hverdag. Når han skal til fysioterapeut, tandlæge eller med taxaen, får han det at vide af sin DoMyDay. Når han skal hentes fra tennis eller andre steder, bruger han hjælpemidlet til at sende bud efter sin kone, uden hverken at kunne læse eller skrive.

”Vi fik friheden taget fra os”

 Netop det, at Claus kan kommunikere med folk, han ikke er sammen med, betyder meget for konen Jette. Hun har også stor glæde af Claus’ hjælpemiddel.

”Vi kan ikke undvære den. Vi kan ikke komme i kontakt med hinanden ellers, for han kan ikke bruge en almindelig telefon […] Jeg følte mig meget utryg, da jeg ikke kunne komme i kontakt med ham.
Det var som om, at vores frihed blevet taget fra os,” siger Jette Bogh.

DoMyDay har givet parret friheden tilbage. Det betyder, at de nu igen kan gøre de ting, de holder allermest af. For Jette er noget af det vigtigste, at hun tør tage på ferie med Claus igen.

”Jeg har lagt hans navn og adresse ind under billleder. Så fortæller telefonen, at han har fået en blodprop i hjernen. Både på dansk, engelsk og tysk. For han kan jo ikke selv fortælle, at han er ramt af en blodprop. Hvis han møder nogle mennesker og jeg ikke er i nærheden, så kan han vise, at det er derfor han ikke kan snakke med dem, men at stadigvæk godt forstår dem,” siger Jette.

Hun og Claus var i for nyligt på ferie i Italien. Det kunne de især takke DoMyDay for.

 

Fakta: Claus Berntsen

  • 67 år
  • Bor i Odense med sin kone Jette
  • Gik på efterløn for 7 år siden
  • Er efter to blodpropper hjerneskadet og lider af afasi og kan næsten ikke tale og kan ikke læse eller skrive
  • Holder af at tage billeder og dyrker tennis, gymnastik og rejser