fbpx


Klik her for at se demensklummen fra ugeavisen Odense 2019 nr. 42
eller læs klummen herunder

Jeg ser desværre ofte, at den pårørende til en demensramt bliver utryg og dermed får en dårligere livskvalitet. Men DoMyDay er et velfærdsteknologisk hjælpemiddel, der kan hjælpe begge. DoMyDay hjælper ved kognitiv funktionsnedsættelse og tilpasses nemt den enkeltes fremadskridende sygdom.

Et eksempel er 60-årige Jørn, der for 2 år siden blev diagnosticeret dement. Hans kone, Susanne, arbejder stadig på fuld tid, men hverdagene blev sværere.
– Min mand fik øget besvær med at betjene telefonen, tage medicinen for diabetes og huske aftaler. En papirkalender til at holde styr på aftaler, indkøb m.v., gør jo ikke opmærksom på kommende aftaler, og han kom ofte for sent afsted. Det var i stigende grad utrygt for os begge, fortæller Susanne.

På en teknologidag fik ægteparret øje på DoMyDay.
– DoMyDay er enkel og nem at betjene. Da Jørn, ud over demens også har diabetes, skal han måle blodsukker 10 gange dagligt. Jeg opdaterer kalenderen på DoMyDay, som så påminder Jørn om, at det nu er tid til måling. Hjælpemidlet hjælper også med andre af dagens gøremål, som fx at komme ud af sengen om morgenen og at holde aftaler.
Da Susanne arbejder fuldtid, er hun tryg ved, at hun kan sende en GPS-anmodning og derefter få besked om, hvor Jørn er. De mener begge, at de kan blive boende længere sammen, fordi DoMyDay hjælper så godt og giver dem begge mere tryghed og selvstændighed.

– DoMyDay er enklere og mere tilpasningsvenlig til Jørns behov end den IPhone, som han havde så svært ved at betjene. Jeg lægger selv forvarsler ind, når Jørn fx skal til træning, og Jørn varsles kl. 9.00 om, at han skal til træning om en time. Nemt og værdigt, mener ægteparret.
Det er også til stor glæde, at der nu ikke længere er behov for hjælp fra sygeplejersken, som kom for at måle blodsukker. Med DoMyDay kan Jørn selv klare det.

De ved begge, at demensen bliver værre og er enige om at undgå tjek og sygepleje så længe som muligt. Derfor har den hjælpsomme teknologi stor betydning for familiens livskvalitet i hverdagen.