Dansk teknologi gør kvinde med Downs syndrom selvstændig
For 39-årige Hanne er hendes mobiltelefon ikke bare en mobiltelefon. Den er også et hjælpemiddel, der gør, at hun kan løse daglige opgaver, som ellers ville have været umulige for hende.
Hanne er i fuld gang med rengøringen, først har hun vasket op og gjort rent på bordene i køkkenet. Nu er hun gået i gang med at feje gulvet, med hiv og sving fører hun kosten rundt i lokalet, og efterlader et rent spor bag sig.
Det giver hende altid en god følelse, når hun hjælper til. Hanne kan godt lide bekræftelsen i, at hun skaber synlige resultater.
Hvor svært kan det være at overskue at støvsuge?
Sådan har de fleste mennesker det nok. Men Hanne er ikke som de fleste. Hun har Downs syndrom og bor til daglig på et bosted. På grund af Hannes downs syndrom var de gode synlige resultater tidligere svære at finde. Hanne havde svært ved at huske opgaverne og gik ofte i stå midt i en opgave hun var sat til af personalet.
”Jeg kan godt selv,” siger Hanne i dag, når man spørger hende, hvem der gør rent. Det kan hun nu overskue på grund af hendes smarte telefon DoMyDay.
Den ligner en almindelig smartphone, men indeholder meget mere. Det er i virkeligheden et teknologisk hjælpemiddel, hvor man kan indlægge guides til, hvordan brugeren løser forskellige opgaver. I Hannes tilfælde har personalet på bostedet lagt forskellige opgaver ind, som Hanne let kan finde frem når hun skal bruge dem.
Nu er de gode synlige resultater nemme at finde.
Hvad er Downs syndrom
Syndromet er en kromosomafvigelse og er den hyppigste årsag til mental retardering hos børn. Ca. 1 ud af hver 1000 levende fødte barn har Downs syndrom, og i Danmark fødes hvert år 30 børn med Downs Syndrom.
Syndromet har navn efter den engelske læge, John Langdon Down, der i 1866 beskrev en række primært ydre fællestræk for mennesker med Downs syndrom.
Kilde: Landsforeningen for Downs syndrom